Powersprint®, sprint styrketräning för snabbhet
Styrka, teknik och snabbhet för sprinters med powersprint

Powersprint®

Avsikten med Powersprintmaskinen är grenspecifik styrketräning för att förbättra Löp-/sprintsnabbhet. Obs! Detta är inte en styrkemaskin för att isolera muskler. Du kan röra sig fritt i förhållande till anordningen och den kan jämföras med en skivstång med några enkla mekaniska tillägg, med vars hjälp du lyfter vikt-belastning. Powersprint har framgångsrikt använts sedan 90-talet och ingen skada har inträffat. Utrustningen är dimensionerad även för mycket tunga laster.

Christian Hemberg. Många års spel i Örgryte. år 2007 fotbollsproffs i Norge. Känd bl.a för sin löpsnabbhet.
"På Marks idrottsgymnasium grundlade jag min snabbhet med Powersprint"

Boken "Styrka snabbhet" omfattar vetenskapliga fakta om muskelstyrka i lättläst form och då främst med tyngdpunkt mot styrka och sprintersnabbhet. Bl.a dokumenteras Carl Lewis tränings- och teknikhemligheter med rikhaltigt text- och bildmaterial. Intressant teknikdetalj, typisk för Jamaicas Bolt och Powel belyses också. Ett utförligt avsnitt om längdhoppsteknik samt detaljerade träningsplaner avslutar boken

Boken beskriver utförligt sprintertekniken och sammanfattar olika biomekaniska studier. Dessa rekommenderar speciellt träning av höftsträckarna för högre maxfart. Med hjälp av powersprintmaskinen kan dessa muskler utveckla större kraft.

Bildexempel ur "Styrka snabbhet" :Rörelseanalys av Mike M.

I jämförelse med frivändning och ryck, de mest använda övningarna med vikter för sprintermuskler, kan du komma mycket nära ett verkligt sprintersteg. Du kan använda Powersprint® med samma känsla, som i dina tidigare olympiska lyft men nu med en ny upplevelse av verklig sprintaktion, med bättre rörlighet och kraft i höftsträckningen.

Två viktiga punkter::

  • Möjlighet att använda så väl lätta som mycket tunga vikter.
  • Höjd säkerhet vid tunga lyft.

Boken och Powersprint® med den nyutvecklade maskinen rekommenderas av Håkan Andersson, meriterad tränare för svenske 100m rekordhållaren Peter Karlsson och Torbjörn Eriksson, OS-semifinalist 1992. Båda fick träna med en powersprintmaskin före inomhus-EM 1996 och erövrade var sitt EM-brons på 60m resp. 200m. Håkan Andersson använder sig fortfarande av denna äldre Powersprint maskin, som främst fungerar för utveckling av den grundläggande muskelstyrkan för gluteus och hamstrings höftsträckande funktion i sprintersteget. Kanske avgörande för högre maxfart samt skadeförebyggande. Under senare år har Håkan tränat Stefan Tärnhuvud, bästa svenska 100m sprintern 2008-2012 och tillsammans med honom, SM 100m-segraren 2013, Tom Kling-Baptiste. Se filmklippet nederst med Stefans explosiva powersprint samt texten med lite mer fakta om denna maskin.


Lisa Warfvinge, Svensk ungdomsmästare 60m, 100m och längdhopp. Acceleraton - Uthoppet i längd, snabbstyrketräning


Maxfas - specifik styrketräning för hypertrofi i den allmänna perioden


Unik styrketräning med Powersprint "Rotera (Skruva) över stortån" (studera Snabbhet, teknik.pdf )


Unik specifik styrketräning för teknik och snabbhet. "Rotera (Skruva) över stortån" (se Snabbhet, teknik.pdf )


Lisa Warfvinge,14år. Pers. rek. 60m: 7,96, längdhopp: 5,42m. Tränar här längd-upphoppet.


Lisa Warfvinge, Svensk ungdomsmästare (15års klass) Inne SM: 60m och Ute SM: 100m, 12.13s (pers. rek.) Här snabbstyrketräning för bättre acceleration


Lisa Warfvinge, Svensk ungdomsmästare (16års klass) Inne SM: 60m Blockstartträning med 70% belastning


Lisa Warfvinge Snabbstyrketräning med 55% belastning: Maxfas


Lisa Warfvinge Snabbstyrketräning med 55% belastning: Upphoppet


"RDL"-övning. Koncentrisk - excentrisk träning av Hamstring för hypertrofi


Stefan Tärnhuvud, här i explosiva lyft för hamstring och gluteus med en äldre powersprint maskin. I början var syftet med maskinen ett säkrare och effektivare alternativ till step-ups, bakåtspark i dragmaskin och liknande övningar. De första maskinerna var utformade (av Förf.) med motstånd i axelhöjd. Också Håkan Andersson valde liknande lösning vid tillverkningen av sin maskin. Denna version av Powersprint är mer lik enbens RDL, vilket ger mer excentriska arbete. Stefan säger att han också hade god nytta av övningen i rehabilitering från sin hamstringskada. Idag är som tidigare nämnts, powersprint även avsedd för grenspecifik styrketräning och då med motståndet i midjehöjd, som därmed innebär mindre påfrestning för ländryggen. Det är också möjligt att arrangera den nyare Powersprintträningen som enbens RDL för koncentrisk och/eller excentrisk träning.
Följande två filmclip visar den tidigare enbart sprint-specifika powerspintmaskinen kompletterad för sådan träning.


Här ett nytt erbjudande. En "multimaskin" kompletterad med en speciell hävstångsmekanism
(här som en prototyp), för mer allmän träning av gluteus och hamstring. Kan levereras om så önskas.

Unga sprinters tränar Powersprint i MalmöAnton Sigurdsson, andra startsteget. Pers. rek. 400m (46.01) 48.0 deltagit i laget EM, JEM
Anton Sigurdsson, Powersprint Acceleration I.
Josefin Magnusson, tränar här andra startsteget. I många år tillhört sv. elit på 400m. SM-guld 400 meter utomhus
2012 och inneSM 2008, 2009, 2011, 2013 och 2014. Dessutom har hon för sin klubb vunnit ett antal SM-medaljer i
stafetterna med Malmö AI.

Powersprint®, styrketräningsmaskin för teknik och snabbhet.

Boken: "Strength Speed". Recension
Beställning: www.amazon
Positivt uttalande: TrackNation

Beställs från: Strength Speed and Health
jan@powersprint.space2u.com
0340-17783
Ring eller maila gärna för frågor om Powersprint.